Nie wyobrażamy sobie bez nich Bożego Narodzenia. Tradycja tworzenia i wypiekania pierników w Polsce sięga XVII wieku.
Najpierw w Krakowie, a potem w Toruniu, który do dziś kojarzy nam się z ,,miastem pierników”, czyli słynnych katarzynek. Nazwa piernik wywodzi się od staropolskiego słowa ,,pierny” czyli ,,pieprzny’’. Smak ten zawdzięcza dodatkowi przypraw korzennych. W dawnej Polsce pierniki traktowano jako skuteczny lek na wiele chorób i sprzedawano je w aptekach. Dziś kojarzymy je głównie ze świątecznym czasem, gdy obdarowujemy nimi najbliższych.
Składniki:
750 g mąki
Kostka masła
100 g brązowego cukru
200 ml miodu
2 jajka
1-2 opakowania przyprawy do piernika
1/3 łyżeczki soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Mieszamy wszystkie suche składniki, następnie dodajemy roztopione masło, płynny (nie gorący) miód i jajka. Całość mocno i długo wyrabiamy. Dzielimy na kilka części, zawijamy w pergamin i wkładamy do lodówki na min 2 godziny. Po tym czasie gotowe ciasto wałkujemy na ok ½ cm grubości. Wykrawamy foremkami pierniczki i układamy na pergaminie rozłożonym na blaszce. Dodatkowo, co nie jest konieczne, każdy pierniczek pokrywamy delikatnie rozbełtanym białkiem jajka. Pieczemy około 12-15 min (w zależności od wielkości) w 180 stopniach. Ostudzone dekorujemy lukrem, polewą, bakaliami, słodyczami itp. wedle uznania.
Dla wielu z nas to klasyczny przykład "domowych smaków". Przygotowując ją, często idziemy ,,na skróty”, stosując półprodukty i ulepszacze smaku. W podróży zdarzyło mi się zjeść pomidorową na rosole, zabarwioną koncentratem….brrr. A tak naprawdę przygotowanie jej ze świeżych warzyw jest dziecinnie proste. ...
Każdy z nas ma dylemat, co smacznego zjeść na śniadanie. Proponuję przygotować domowe bułeczki z malinami. Są świetne zarówno do szkoły, jak i do pracy. Łatwo je przechowywać. To zdrowy substytut sklepowej drożdżówki. ...
Gotowanie z humorem #8 - kulinarne wspomnienie lata
Tegoroczne wakacje miałam przyjemność spędzić na południu Włoch. Jak wiadomo to rejon, w którym świeże owoce i warzywa smakują najlepiej. Skąpane w południowym słońcu, dojrzewają w sprzyjających warunkach. ...
Serwis pozostawia informacje na urządzeniach końcowych użytkowników (pliki cookies) i korzysta z tych informacji w celu ułatwienia użytkowania serwisu. Jeżeli w ustawieniach przeglądarki dopuściłeś przechowywanie plików cookies, będą one pozostawione na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Przeczytaj więcej o cookies.