Gotowanie z humorem #10 - tradycyjna pomidorowa

lis 10 2021

Dla wielu z nas to klasyczny przykład "domowych smaków". Przygotowując ją, często idziemy ,,na skróty”, stosując półprodukty i ulepszacze smaku. W podróży zdarzyło mi się zjeść pomidorową na rosole, zabarwioną koncentratem….brrr. A tak naprawdę przygotowanie jej ze świeżych warzyw jest dziecinnie proste. Mój przepis to zupa po węgiersku. Z dodatkiem wielu warzyw, które podkręcają ten niepowtarzalny smak.

pomidorowa

Proponuję przygotować ją ,,na wesoło”, wtedy przepis łatwiej zapada w pamięć.

 

Smażymy na oleju posiekany ząbek czosnku oraz pół cebuli,

Ten aromat w kuchni każdego głodnego rozczuli.

Dodajemy kawałki papryki i marchewki,

Oto tej zupy sekret wielki.

Warzywa podsmażamy do miękkości,

Dodajemy świeże pomidory do całości.

Podlewamy wodą, lekko solimy

I pod przykryciem krótko dusimy.

Na koniec całość blendujemy,

Z makaronem i pietruszką podajemy.