Mąka to podstawowy składnik ciast, pieczywa, pierogów, naleśników i wielu innych potraw. Wydaje się produktem tak oczywistym i znanym, że rzadko zastanawiamy się nad jej przeznaczeniem.
W kuchennych szafkach zawsze mamy jej zapas, lecz nie zawsze zdajemy sobie sprawę, że typy oraz rodzaje mąki i ich zastosowania są bardzo zróżnicowane. Smak i konsystencja dań zależą od właściwego wyboru. Planujesz zrobienie domowej pizzy, chleba, a może szukasz produktów bezglutenowych? Dowiedz się, jakie mamy rodzaje mąki i jak ich właściwe używać.
Rodzaje mąki – podstawowe informacje
Wytwarzanie mąki polega na rozdrobnieniu ziaren zbóż. Rodzaj i typ gotowego produktu zależą od stopnia ich zmielenia oraz oczyszczenia. W większości kuchni najczęściej spotyka się delikatną i białą mąkę pszenną, uzyskaną z bielma, czyli wewnętrznej części ziarna. W mąkach ciemniejszych znaleźć można także łuski – fragmenty zewnętrznej warstwy. Dzięki mniejszemu stopniowi przetworzenia ciemniejsze mąki są bogatsze w składniki odżywcze, w tym błonnik.
450, 500, 800…o co tu chodzi?
Widząc nieco zagadkowe numery na opakowaniach, można długo zastanawiać się nad tym, co oznacza typ mąki. Liczby określają zawartość składników mineralnych, zwaną także „popiołem”, po zmieleniu ziarna. Dla przykładu: mąka typu 450 zawiera 0,45% substancji mineralnych. Jasne mąki uznaje się za najlepsze do delikatnych wypieków. Dzięki nim ciasto jest elastyczne i świetnie wyrasta. Mąki ciemniejsze sprawdzają się w produkcji pieczywa, zwłaszcza pełnoziarnistego.
Jak wybrać właściwy rodzaj mąki?
Przyjrzyjmy się zastosowaniu konkretnych rodzajów i typów mąki. Jaki typ mąki wybrać do pizzy, a jakie rodzaje mąki są najlepsze do chleba?
Rodzaje mąki bezglutenowej
O diecie wykluczającej produkty zbożowe w ostatnich kilku latach zrobiło się naprawdę głośno. Zaowocowało to większą dostępnością produktów bezglutenowych, które pozwalają cieszyć się smakiem potraw, w których mąka zbożowa do niedawna wydawała się niezbędna. Do produkcji wypieków bezglutenowych wykorzystywane są mąka ryżowa, kukurydziana, gryczana, amarantusowa, ziemniaczana, migdałowa czy kasztanowa.
Wiadomo już, co oznaczają poszczególne typy mąk. Pora tę wiedzę wykorzystać w kuchni!