Tegoroczne wakacje miałam przyjemność spędzić na południu Włoch. Jak wiadomo to rejon, w którym świeże owoce i warzywa smakują najlepiej. Skąpane w południowym słońcu, dojrzewają w sprzyjających warunkach. Włosi kochają lekką i prostą kuchnię. Korzystają z ulubionych i dostępnych składników. Tym razem jednak nie będzie o pomidorach czy owocach morza.
Dzisiejsza odsłona naszego kulinarnego cyklu oscylować będzie wokół owoców. Przygotujemy bardzo prostą sałatkę z truskawkami, która nie tylko znakomicie smakuje, będzie też stanowić ciekawą alternatywę dla sałatek, które przygotowujemy na co dzień. Wykorzystuje ona składnik wielu dań Włochów - Aceto Balsamico di Modena (ocet balsamiczny). Osobiście uważam, że to właśnie ten tajemny element, który czyni potrawy wyrazistymi. Podbija ich smak.
Składniki na sałatkę z truskawkami:
Przygotowujemy sos - mieszamy oliwę z octem oraz rozpuszczonym miodem i wyciśniętą cytryną. W misce układamy sałatę, pokrojone połówki truskawek, pokrojony w kostkę ser feta. Całość posypujemy uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni. Bezpośrednio przed podaniem polewamy sałatkę przygotowanym uprzednio sosem.
Sądzę, że powyższy przepis doskonale sprawdzi się w najbliższych dniach, kiedy lato powoli odchodzi, a my szukamy sposobów na jego zatrzymanie.