Gotowanie z humorem #8 - kulinarne wspomnienie lata

wrz 17 2021

Tegoroczne wakacje miałam przyjemność spędzić na południu Włoch. Jak wiadomo to rejon, w którym świeże owoce i warzywa smakują najlepiej. Skąpane w południowym słońcu, dojrzewają w sprzyjających warunkach. Włosi kochają lekką i prostą kuchnię. Korzystają z ulubionych i dostępnych składników. Tym razem jednak nie będzie o pomidorach czy owocach morza.

Dzisiejsza odsłona naszego kulinarnego cyklu oscylować będzie wokół owoców. Przygotujemy bardzo prostą sałatkę z truskawkami, która nie tylko znakomicie smakuje, będzie też stanowić ciekawą alternatywę dla sałatek, które przygotowujemy na co dzień. Wykorzystuje ona składnik wielu dań Włochów - Aceto Balsamico di Modena (ocet balsamiczny). Osobiście uważam, że to właśnie ten tajemny element, który czyni potrawy wyrazistymi. Podbija ich smak.

Składniki na sałatkę z truskawkami:

  • 200 g truskawek,
  • 100 g sera feta,
  • mix sałat,
  • uprażone pestki dyni (orzeszki pinii),
  • 4-5 łyżek octu balsamicznego,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • łyżka miodu,
  • 1/4 soku z cytryny.

Przygotowujemy sos - mieszamy oliwę z octem oraz rozpuszczonym miodem i wyciśniętą cytryną. W misce układamy sałatę, pokrojone połówki truskawek, pokrojony w kostkę ser feta. Całość posypujemy uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni. Bezpośrednio przed podaniem polewamy sałatkę przygotowanym uprzednio sosem.

Sądzę, że powyższy przepis doskonale sprawdzi się w najbliższych dniach, kiedy lato powoli odchodzi, a my szukamy sposobów na jego zatrzymanie.