Nie ma lepszego prezentu niż własnoręcznie przygotowana, pyszna potrawa. A gdy jej smak można zamknąć w małym, ozdobnym słoiczku i dłużej przechowywać- będzie stanowić nie lada niespodziankę.
Pesto alla genovese to intensywnie zielony, gęsty sos na bazie bazylii, który pochodzi z Genui we Włoszech. W mojej wersji również użyłam bazylii - jej aromat daje niesamowity efekt. Są różne szkoły na przygotowanie pesto. Według mnie najbardziej pewną i sprawdzoną jest ta, która opiera się na najwyższej jakości składnikach: orzeszkach piniowych, parmezanie czy oryginalnej oliwie z oliwek. Tu nie ma mowy o ustępstwach. Efektem jest dip, który można dodawać do ryb pieczonych w folii, sałatek, drobiu, a nawet samego makaronu. Ta ostatnia propozycja najbardziej mi odpowiada i to właśnie ją najczęściej stosuję w kuchni.
Wykonanie pesto jest banalnie proste - miksujemy blenderem wszystkie podane niżej składniki.
Pesto bazyliowe:
80 g świeżych listków bazylii
40 g uprażonych orzeszków piniowych
100 g oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
50 g parmezanu
sól, pieprz
Pesto ,,zamykam” w małe sparzone słoiczki, mocno wekuję i odstawiam do ostygnięcia do góry wieczkiem. Taki słoiczek można bez problemu przechowywać w lodówce przez miesiąc. Uwierzcie mi jednak, nigdy tyle nie poleży.
Nie wyobrażamy sobie bez nich Bożego Narodzenia. Tradycja tworzenia i wypiekania pierników w Polsce sięga XVII wieku.
Najpierw w Krakowie, a potem w Toruniu, który do dziś kojarzy nam się z ,,miastem pierników”, czyli słynnych katarzynek. ...
Dla wielu z nas to klasyczny przykład "domowych smaków". Przygotowując ją, często idziemy ,,na skróty”, stosując półprodukty i ulepszacze smaku. W podróży zdarzyło mi się zjeść pomidorową na rosole, zabarwioną koncentratem….brrr. A tak naprawdę przygotowanie jej ze świeżych warzyw jest dziecinnie proste. ...
Każdy z nas ma dylemat, co smacznego zjeść na śniadanie. Proponuję przygotować domowe bułeczki z malinami. Są świetne zarówno do szkoły, jak i do pracy. Łatwo je przechowywać. To zdrowy substytut sklepowej drożdżówki. ...
Serwis pozostawia informacje na urządzeniach końcowych użytkowników (pliki cookies) i korzysta z tych informacji w celu ułatwienia użytkowania serwisu. Jeżeli w ustawieniach przeglądarki dopuściłeś przechowywanie plików cookies, będą one pozostawione na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Przeczytaj więcej o cookies.