Formularz subskrypcji

Wypełnij poniższy formularz.

Gotowanie z humorem #7 - domowe pesto z bazylii

Katarzyna Nowak Gotowanie z humorem

Nie ma lepszego prezentu niż własnoręcznie przygotowana, pyszna potrawa. A gdy jej smak można zamknąć w małym, ozdobnym słoiczku i dłużej przechowywać- będzie stanowić nie lada niespodziankę.

Pesto alla genovese to intensywnie zielony, gęsty sos na bazie bazylii, który pochodzi z Genui we Włoszech. W mojej wersji również użyłam bazylii - jej aromat daje niesamowity efekt. Są różne szkoły na przygotowanie pesto. Według mnie najbardziej pewną i sprawdzoną jest ta, która opiera się na najwyższej jakości składnikach: orzeszkach piniowych, parmezanie czy oryginalnej oliwie z oliwek. Tu nie ma mowy o ustępstwach. Efektem jest dip, który można dodawać do ryb pieczonych w folii, sałatek, drobiu, a nawet samego makaronu. Ta ostatnia propozycja najbardziej mi odpowiada i to właśnie ją najczęściej stosuję w kuchni.

Wykonanie pesto jest banalnie proste - miksujemy blenderem wszystkie podane niżej składniki.

Pesto bazyliowe:

  • 80 g świeżych listków bazylii
  • 40 g uprażonych orzeszków piniowych
  • 100 g oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g parmezanu
  • sól, pieprz

pesto

Pesto ,,zamykam” w małe sparzone słoiczki, mocno wekuję i odstawiam do ostygnięcia do góry wieczkiem. Taki słoiczek można bez problemu przechowywać w lodówce przez miesiąc. Uwierzcie mi jednak, nigdy tyle nie poleży.

Sprawdź też

Gotowanie z humorem #11 - świąteczne pierniczki

Nie wyobrażamy sobie bez nich Bożego Narodzenia. Tradycja tworzenia i wypiekania pierników w Polsce sięga XVII wieku. Najpierw w Krakowie, a potem w Toruniu, który do dziś kojarzy nam się z  ,,miastem pierników”, czyli słynnych katarzynek. ...

Czytaj dalej

Gotowanie z humorem #10 - tradycyjna pomidorowa

Dla wielu z nas to klasyczny przykład "domowych smaków". Przygotowując ją, często idziemy ,,na skróty”, stosując półprodukty i ulepszacze smaku. W podróży zdarzyło mi się zjeść pomidorową na rosole, zabarwioną koncentratem….brrr. A tak naprawdę przygotowanie jej ze świeżych warzyw jest dziecinnie proste. ...

Czytaj dalej

Gotowanie z humorem #9 - bułeczki z malinami

Każdy z nas ma dylemat, co smacznego zjeść na śniadanie. Proponuję przygotować domowe bułeczki z malinami. Są świetne zarówno do szkoły, jak i do pracy. Łatwo je przechowywać. To zdrowy substytut sklepowej drożdżówki. ...

Czytaj dalej

Informacje o plikach cookie

Serwis pozostawia informacje na urządzeniach końcowych użytkowników (pliki cookies) i korzysta z tych informacji w celu ułatwienia użytkowania serwisu. Jeżeli w ustawieniach przeglądarki dopuściłeś przechowywanie plików cookies, będą one pozostawione na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Przeczytaj więcej o cookies.