Prosty przepis na deser w letnim klimacie. Idealny na śniadanie, szybką przekąskę w ciągu dnia, ale również jako alternatywa deseru dla osób dbających o linię.
Przygotowanie trwa trzy minuty! mniej więcej tyle zajmuje wymieszanie jogurtu z miodem i nasion chia, przelanie do słoiczków, wypełnienie do pełna pulpą z mango i ozdobienie malinami. Całość najlepiej wstawić do lodówki na co najmniej godzinę, aby nasiona chia nieco napęczniały.
Nasiona chia, nazywane też szałwią hiszpańską to nic innego jak tzw. superfood. Zawierają bogate kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które wpływają korzystnie na nasz system nerwowy oraz serce. Zawierają też sporo witamin i mikroelementów oraz mają działanie antyoksydacyjne (przeciwstarzeniowe). Niektórzy porównują chia do siemienia lnianego, popularnego w polskiej kuchni.
Składniki (4 porcje):
Dlaczego ten przepis jest taki wyjątkowy?