Gotowanie z humorem #5 - wakacyjna sałatka

lip 09 2021

Latem szkoda nam czasu na przygotowanie czasochłonnych potraw. Często biesiadujemy w ogrodzie, grillując z rodziną czy znajomymi. Wtedy świetnie sprawdza się coś niebanalnego, ale szybkiego.

Sałatka ze szparagami oraz groszkiem cukrowym jest doskonałą propozycją na letnie biesiady. Jest zarazem lekka, chrupka, ale dzięki dodatkowi sera fety - sycąca. Najlepiej smakuje z sosem miodowo - musztardowym.

Sos miodowo- musztardowy to sprawdzony przepis na bazę do wielu sałatek.

sałatka wakacyjna sosSkładniki na sos:

  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżka musztardy (sarepska/ francuska),
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka octu balsamicznego,
  • ząbek przeciśniętego przez praskę czosnku,
  • sól,
  • pieprz.

Łączę wszystkie składniki i odstawiam do lodówki. Polewam sałatkę dopiero przed podaniem.

sałatka wakacyjna 1

Składniki na sałatkę:

  • pół opakowania roszponki,
  • garść groszku cukrowego,
  • 1 pęczek zielonych szparagów,
  • kilka sztuk rzodkiewek,
  • pół opakowania sera feta (kostki),
  • prażone pestki dyni.

Przygotowanie sałatki jest szybkie - lekko podgotowuję obrane i pokrojone w grubsze kawałki szparagi oraz przekrojony na pół groszek cukrowy. Ostudzam. Sałatę mieszam z pokrojoną w plasterki rzodkiewką oraz warzywami al dente. Dosypuję pokrojoną w kostkę fetę oraz uprażone na suchej patelni pestki dyni. Całość mieszam z sosem. Podaję od razu - świetnie smakuje i wygląda!