Dużą popularnością cieszy się ostatnio dieta bezglutenowa. Okazuje się jednak, że osoby, które zdecydują się wdrożyć ją w swój codzinny plan odżywiania muszą zmierzyć się z nie lada wyzwaniem.
Najczęstszą przyczyną stosowania diety bezglutenowej jest celiakia. Coraz więcej osób rozpoczyna jednak swoją bezglutenową przygodę na własną rękę. Bez wyraźnych wskazań zdrowotnych decyduje się zacząć ją stosować. O ile przygotowanie potrawy bez glutenu nie jest wielkim problemem, o tyle przy ciastach, których głównym składnikiem jest mąka pszenna- już tak.
Chciałabym pochwalić się przepisem na tort orzechowo-migdałowo-kakaowy bez grama mąki. Wielbiciele owoców mogą go przełożyć konfiturą z czarnej porzeczki lub powidłami śliwkowymi. Ja jednak preferuję wersję podstawową.
Składniki:
Tort jest bardzo prosty w przygotowaniu. Wystarczy ubić 10 żółtek z 150 g cukru pudru. Jak tylko powstanie puszysta masa, wsyp kakao oraz mielone orzechy. Wymieszaj ręcznie powstałą masę. Całość wylej na dno tortownicy. Z pozostałych białek ubij pianę, następnie dodaj 150 g cukru pudru. Zmiksuj całość przez krótki czas. Do piany dosyp bułkę tartą i mielone migdały i zmieszaj całość ręcznie. Tak przygotowaną masę wlej na ciasto kakaowe. Piecz około 50-60 min (do suchego patyczka) w temperaturze 160-180 stopni. Kiedy tort nieco przestygnie, udekoruj go roztopioną czekoladą. Wuala! Tort znakomicie smakuje nawet przez kilka dni. Do tego przechowuje się go w każdych warunkach (poza lodówką również).
Smacznego!