Formularz subskrypcji

Wypełnij poniższy formularz.

Gotowanie z humorem #3 - mój sposób na pierogi

Katarzyna Nowak Gotowanie z humorem

Traktowane jako danie kuchni staropolskiej, kiedyś pierogi były przygotowywane ,,od święta”, czyli na specjalne biesiady. Obecnie nie wyobrażamy sobie bez nich naszej codziennej kuchni.  I choć ich ojczyzną wcale nie jest Polska lecz Chiny, stały się symbolem wielu regionów naszego kraju.

Najczęściej podajemy je w formie gotowanej lub smażonej, rzadziej pieczone. My, Polacy uwielbiamy ich trzy tradycyjne wersje: z kapustą i grzybami, ruskie lub z mięsem. Dzieci na pewno chętniej gustują w wersji na słodko np. z jagodami lub truskawkami.

Sądzę jednak, że tradycję trzeba przełamywać. W przypadku pierogów, pole do eksperymentów jest olbrzymie. Chciałabym zaproponować Wam nietypowy smak, który ucieszy zarówno wegetarian, jak i mięsożerców (opcja z grillowanym kurczakiem).

Zapraszam na pyszne pierogi ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą. Jeśli ktoś nie przepada za szpinakiem można zastąpić go obecnie bardzo popularnym świeżym czosnkiem niedźwiedzim.

pierogi

Ciasto banalnie proste

Dość długo zagniatam ciasto z następujących składników:

  • ½ kg mąki pszennej
  • 1 szklanka letniej wody
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki soli

Farsz przygotowuje się bardzo szybko. Dwa opakowania szpinaku baby krótko podsmażam na oleju z dodatkiem przeciśniętych 2-3 ząbków czosnku. Powstałą wodę zbieram. Dodaję drobno pokrojone suszone pomidory (w zalewie), krótko podsmażam. Na koniec dodaję pokruszony ser feta.

Tak przygotowany farsz umieszczam na rozwałkowanym cieście i formuję pierożki. Gotuję na wolnym ogniu w gorącej, lekko osolonej wodzie około 5 min od wypłynięcia (w zależności od wielkości pierogów). Podaję polane masłem. Wyśmienicie smakują też z podsmażonym na maśle szczypiorkiem!

Sprawdź też

Gotowanie z humorem #11 - świąteczne pierniczki

Nie wyobrażamy sobie bez nich Bożego Narodzenia. Tradycja tworzenia i wypiekania pierników w Polsce sięga XVII wieku. Najpierw w Krakowie, a potem w Toruniu, który do dziś kojarzy nam się z  ,,miastem pierników”, czyli słynnych katarzynek. ...

Czytaj dalej

Gotowanie z humorem #10 - tradycyjna pomidorowa

Dla wielu z nas to klasyczny przykład "domowych smaków". Przygotowując ją, często idziemy ,,na skróty”, stosując półprodukty i ulepszacze smaku. W podróży zdarzyło mi się zjeść pomidorową na rosole, zabarwioną koncentratem….brrr. A tak naprawdę przygotowanie jej ze świeżych warzyw jest dziecinnie proste. ...

Czytaj dalej

Gotowanie z humorem #9 - bułeczki z malinami

Każdy z nas ma dylemat, co smacznego zjeść na śniadanie. Proponuję przygotować domowe bułeczki z malinami. Są świetne zarówno do szkoły, jak i do pracy. Łatwo je przechowywać. To zdrowy substytut sklepowej drożdżówki. ...

Czytaj dalej

Informacje o plikach cookie

Serwis pozostawia informacje na urządzeniach końcowych użytkowników (pliki cookies) i korzysta z tych informacji w celu ułatwienia użytkowania serwisu. Jeżeli w ustawieniach przeglądarki dopuściłeś przechowywanie plików cookies, będą one pozostawione na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Przeczytaj więcej o cookies.