ekoPorady #40 - zioła z własnej doniczki – co warto uprawiać w kuchni?

cze 10 2021

Przygotowując swoje ulubione potrawy najczęściej sięgamy do pojemniczków z przyprawami. Wśród nich nie brakuje na pewno aromatycznych suszonych ziół, które nadają jedzeniu nie tylko niepowtarzalnego smaku, ale również cudownego aromatu. A co, gdyby tak zastąpić przetworzone produkty, które kupimy w sklepie ich naturalnymi odpowiednikami?

W ramach dzisiejszej odsłony ekoPorad przyjrzymy się uprawie ziół w domowych warunkach.  Niewiele potrzeba, aby taki „ogródek” stworzyć na własnym oknie. Poza czysto estetycznymi względami - uprawa ziół w domu może być także świetną, pouczającą zabawą. Każdemu dziecku frajdę sprawi sadzenie, sianie czy nawet opieka nad zakupioną sadzonką.

Skąd wziąć zioła do domowej hodowli?

Roślinki możemy kupić obecnie w większości supermarketów, a nawet w sklepach osiedlowych. Posadzone są zwykle w małej plastikowej doniczce. Po przyniesieniu do domu pamiętajmy, aby przesadzić je do większego naczynia.

Jeśli chcecie zająć się uprawą "od A do Z”, możecie zakupić nasionka wybranych roślin w sklepie ogrodniczym. Warto popytać również znajomych, posiadających ogródek warzywny. Zapewne mają w nim szczypiorek i pietruszkę, którymi bez problemu się podzielą.

Rozmieszczenie ziół

Zioła możecie posadzić wedle fantazj, tzn. albo każde umieścić w osobnej doniczce, albo zrobić ziołową kompozycję, korzystając z jej pojemniejszego odpowiednika. Na rynku dostępnych jest wiele ciekawych pojemników, mis, czy donic. Bez problemu znajdziecie coś, co wkomponuje się w wystrój Waszego mieszkania. 

aroma-906137 1920

Jakie zioła warto uprawiać w domu?

  • Szczypiorek – dzięki delikatnemu posmakowi cebuli, jest szeroko stosowany w kuchni. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do omletów, serów (szczególnie białego), sałatek czy ryb. Jest ozdobą każdej kanapki.
  • Pietruszka – trudno wyobrazić sobie bez niej zupę. W kuchni, zastosowanie ma zarówno korzeń jak i natka (posiekaną, można mrozić lub przechowywać w formie suszu). Pietruszkę warto wykorzystać, kiedy chcemy nadać potrawie aromat oraz ją ozdobić.
  • Oregano – nieoceniona przy potrawach z makaronem, pizzy, jako dodatek do sosów (szczególnie tych na bazie pomidorów). Trudno sobie wyobrazić specjały kuchni włoskiej bez jej wykorzystania.
  • Rozmaryn – dodawany do potraw mięsnych i ryb. Nieodzowny składnik wielu marynat.
  • Estragon – świeży estragon ma bardzo intensywny smak, dlatego należy go używać z umiarem. Dzięki delikatnemu posmakowi anyżu, jest idealny do kurczaka i ryb. Zioła możemy suszyć i mrozić (najlepiej w szczelnym pojemniku).
  • Tymianek – warto dodawać go do potraw z drobiu, sosów, pieczonych mięs, dziczyzny, ryb i sałatek.
  • Bazylia – bardzo aromatyczne zioło. Ma ostry smak, który doskonale uzupełnia wszelkiego rodzaju potrawy z pomidorów. W kuchni wykorzystuje się zarówno świeże liście jak i te wcześniej ususzone. Sałatka, sos czy danie mięsne, dzięki niej zyska wiele na walorach smakowych.