Gotowanie z humorem #2 - Ciao Italia!

maj 21 2021

My, Polacy uwielbiamy śródziemnomorski klimat Włoch, krainę wiecznego słońca. Nie mniej upodobaliśmy sobie smaki i zapachy Italii.

Kuchnia ta bazuje na prostych składnikach, ale zawsze o wysokiej jakości. Doskonałymi przykładami są oliwa z oliwek, świeże pomidory, czy bazylia. Gotowanie po włosku można skrócić do dwóch określeń - szybko i niezwykle smacznie. Dlatego sama często ,,zapraszam” do mojej kuchni włoskie smaki.

Moja rodzina najchętniej wybiera domową, chrupiącą pizzę z piekarnika.  Wprawdzie nie dysponuję piecem opalanym drewnem, ale uwierzcie mi, że można stworzyć smaczną pizzę w warunkach domowych.

Jak wiadomo, podstawą udanej pizzy jest ciasto. Uważam jednak, że całość dopełnia domowy sos na bazie świeżych pomidorów.

pizza

Bardzo chętnie podzielę się przepisem na ciasto, które zawsze się udaje. Trzeba tylko pamiętać o kilku zasadach: mleko lekko ciepłe (nie gorące), zawsze świeże drożdże, dobrze wyrobione ciasto oraz czas.

Składniki na ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 2/3 szklanki mleka z wodą (letnie)
  • ½ łyżeczki soli
  • 50 g masła (miękkie)
  • 1 jajko

Przesianą mąkę mieszam ze wszystkimi składnikami, wyrabiam dość długo na stolnicy podsypanej lekko mąką. Odstawiam w ciepłe miejsce pod przykryciem. Gdy ciasto wyrośnie - układam je na wysmarowanej olejem formie. Polecam z tej porcji zrobić 2 niezbyt grube, średnie pizze. Na wierzch smaruję swoim sosem pomidorowym i posypuję mozzarellą. Zapiekam w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez około 20 minut (w zależności od grubości ciasta).

Polecam zrobić prosty i sprawdzony sos pomidorowy. Podsmażam na oleju przetarty czosnek (1-2 ząbki), dodaję pokrojone pomidory oraz trochę przecieru pomidorowego (można pominąć). Doprawiam niewielka ilością chili, oregano, solą, pieprzem i szczyptą cukru. Pomidory duszę dość długo pod przykryciem, aby zrobiła się gęsta pulpa. Dodaję świeżą bazylię. Całość zdejmuję z ognia i zanim ułożę na pizzy. Przed dodaniem nieco ostudzam.

Według mnie sam sos robi robotę, ale oczywiście można do pizzy dodać ulubione składniki. Polecam mozarellę, szynkę prosciutto, oliwki i rukolę (dodaną już po upieczeniu).

Najlepiej smakuje w towarzystwie dobrego włoskiego białego wina.