Gotowanie z humorem #1 - patent na biszkopt

maj 07 2021

Mogłoby się wydawać, że przygotowanie biszkoptu jest czymś banalnie prostym. Jednak wiele osób w tej dziedzinie ponosi kulinarną klęskę. Sądzę, że sekret tkwi nie tyle w samych składnikach, ale w sposobie ich łączenia!

Zachęcam wszystkich do skorzystania z mojego przepisu na biszkopt, który od wielu lat przygotowuję i który zawsze się udaje. Będzie on świetną bazą do przygotowania tortu urodzinowego, ciasta z galaretką, nawet słynnego deseru tiramisu. Sam biszkopt polecam upiec na dzień przed przygotowaniem ciasta. Wówczas mamy pewność, że wystygnie i będzie go można łatwo kroić na części.

gotowanie

Ja najczęściej korzystam z tego przepisu, gdy przygotowuję torty urodzinowe dla swoich dzieci. A żeby humoru stało się za dość – w ramach zabawy, podaję go w formie wierszo-przepisu:

Chcesz zachwycić otoczenie własnym tortem marzeń?

I dostarczyć swoim bliskim słodkich wrażeń?

Weź 6 jajek, oddziel żółtka i ubijaj same białka.

Powolutku, gdy powstanie piana- dodawaj resztę jajka.

Odmierzoną szklankę cukru i cukier waniliowy,

Powolutku wsypuj i ubijaj, aż będzie gotowy.

Dodaj przesianą łyżeczkę proszku do pieczenia i mąkę tortową,

Delikatnie wymieszaj wszystko już tylko łyżką stołową.

Umieść w formie i 30 minut piecz w 170 stopniach Celsjusza,

Taka temperatura Twoje ciasto na pewno rozrusza.

Upieczone i ostudzone wyśmienicie smakuje

A swoją lekkością i puszystością wszystkich zaskakuje.

Gdy przygotowuję tort, najczęściej korzystam z bardzo prostego przepisu na krem śmietanowy.

Wówczas delikatnie podgrzewam 0,5 l śmietany kremówki 36% i łączę ją z pokruszoną białą czekoladą (około 1- 1 ½ tabliczki). Całość schładzam najlepiej przez całą noc w lodówce. Następnego dnia ubijam, po czym dodaję na koniec miksowania serek mascarpone. Do kremu dodaję nieco musu z przetartych malin. Można go zagęścić niewielką ilością żelatyny w proszku, jeśli masa za rzadka. Zamiast białej czekolady można także użyć deserowej, wówczas otrzymamy krem czekoladowy.

Taki tort może przygotować każdy - nawet osoba, która z ciastami radzi sobie średnio. Polecam eksperymentować ze smakami kremu, ale również biszkoptu (wówczas odrobina gorzkiego kakao zamieni nam tort w czekoladowy).

Bon appetit!