Formularz subskrypcji

Wypełnij poniższy formularz.

Gotowanie z humorem #1 - patent na biszkopt

Katarzyna Nowak Gotowanie z humorem

Mogłoby się wydawać, że przygotowanie biszkoptu jest czymś banalnie prostym. Jednak wiele osób w tej dziedzinie ponosi kulinarną klęskę. Sądzę, że sekret tkwi nie tyle w samych składnikach, ale w sposobie ich łączenia!

Zachęcam wszystkich do skorzystania z mojego przepisu na biszkopt, który od wielu lat przygotowuję i który zawsze się udaje. Będzie on świetną bazą do przygotowania tortu urodzinowego, ciasta z galaretką, nawet słynnego deseru tiramisu. Sam biszkopt polecam upiec na dzień przed przygotowaniem ciasta. Wówczas mamy pewność, że wystygnie i będzie go można łatwo kroić na części.

gotowanie

Ja najczęściej korzystam z tego przepisu, gdy przygotowuję torty urodzinowe dla swoich dzieci. A żeby humoru stało się za dość – w ramach zabawy, podaję go w formie wierszo-przepisu:

Chcesz zachwycić otoczenie własnym tortem marzeń?

I dostarczyć swoim bliskim słodkich wrażeń?

Weź 6 jajek, oddziel żółtka i ubijaj same białka.

Powolutku, gdy powstanie piana- dodawaj resztę jajka.

Odmierzoną szklankę cukru i cukier waniliowy,

Powolutku wsypuj i ubijaj, aż będzie gotowy.

Dodaj przesianą łyżeczkę proszku do pieczenia i mąkę tortową,

Delikatnie wymieszaj wszystko już tylko łyżką stołową.

Umieść w formie i 30 minut piecz w 170 stopniach Celsjusza,

Taka temperatura Twoje ciasto na pewno rozrusza.

Upieczone i ostudzone wyśmienicie smakuje

A swoją lekkością i puszystością wszystkich zaskakuje.

Gdy przygotowuję tort, najczęściej korzystam z bardzo prostego przepisu na krem śmietanowy.

Wówczas delikatnie podgrzewam 0,5 l śmietany kremówki 36% i łączę ją z pokruszoną białą czekoladą (około 1- 1 ½ tabliczki). Całość schładzam najlepiej przez całą noc w lodówce. Następnego dnia ubijam, po czym dodaję na koniec miksowania serek mascarpone. Do kremu dodaję nieco musu z przetartych malin. Można go zagęścić niewielką ilością żelatyny w proszku, jeśli masa za rzadka. Zamiast białej czekolady można także użyć deserowej, wówczas otrzymamy krem czekoladowy.

Taki tort może przygotować każdy - nawet osoba, która z ciastami radzi sobie średnio. Polecam eksperymentować ze smakami kremu, ale również biszkoptu (wówczas odrobina gorzkiego kakao zamieni nam tort w czekoladowy).

Bon appetit!

 

Sprawdź też

Gotowanie z humorem #11 - świąteczne pierniczki

Nie wyobrażamy sobie bez nich Bożego Narodzenia. Tradycja tworzenia i wypiekania pierników w Polsce sięga XVII wieku. Najpierw w Krakowie, a potem w Toruniu, który do dziś kojarzy nam się z  ,,miastem pierników”, czyli słynnych katarzynek. ...

Czytaj dalej

Gotowanie z humorem #10 - tradycyjna pomidorowa

Dla wielu z nas to klasyczny przykład "domowych smaków". Przygotowując ją, często idziemy ,,na skróty”, stosując półprodukty i ulepszacze smaku. W podróży zdarzyło mi się zjeść pomidorową na rosole, zabarwioną koncentratem….brrr. A tak naprawdę przygotowanie jej ze świeżych warzyw jest dziecinnie proste. ...

Czytaj dalej

Gotowanie z humorem #9 - bułeczki z malinami

Każdy z nas ma dylemat, co smacznego zjeść na śniadanie. Proponuję przygotować domowe bułeczki z malinami. Są świetne zarówno do szkoły, jak i do pracy. Łatwo je przechowywać. To zdrowy substytut sklepowej drożdżówki. ...

Czytaj dalej

Informacje o plikach cookie

Serwis pozostawia informacje na urządzeniach końcowych użytkowników (pliki cookies) i korzysta z tych informacji w celu ułatwienia użytkowania serwisu. Jeżeli w ustawieniach przeglądarki dopuściłeś przechowywanie plików cookies, będą one pozostawione na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Przeczytaj więcej o cookies.