Mogłoby się wydawać, że przygotowanie biszkoptu jest czymś banalnie prostym. Jednak wiele osób w tej dziedzinie ponosi kulinarną klęskę. Sądzę, że sekret tkwi nie tyle w samych składnikach, ale w sposobie ich łączenia!
Zachęcam wszystkich do skorzystania z mojego przepisu na biszkopt, który od wielu lat przygotowuję i który zawsze się udaje. Będzie on świetną bazą do przygotowania tortu urodzinowego, ciasta z galaretką, nawet słynnego deseru tiramisu. Sam biszkopt polecam upiec na dzień przed przygotowaniem ciasta. Wówczas mamy pewność, że wystygnie i będzie go można łatwo kroić na części.
Ja najczęściej korzystam z tego przepisu, gdy przygotowuję torty urodzinowe dla swoich dzieci. A żeby humoru stało się za dość – w ramach zabawy, podaję go w formie wierszo-przepisu:
Chcesz zachwycić otoczenie własnym tortem marzeń?
I dostarczyć swoim bliskim słodkich wrażeń?
Weź 6 jajek, oddziel żółtka i ubijaj same białka.
Powolutku, gdy powstanie piana- dodawaj resztę jajka.
Odmierzoną szklankę cukru i cukier waniliowy,
Powolutku wsypuj i ubijaj, aż będzie gotowy.
Dodaj przesianą łyżeczkę proszku do pieczenia i mąkę tortową,
Delikatnie wymieszaj wszystko już tylko łyżką stołową.
Umieść w formie i 30 minut piecz w 170 stopniach Celsjusza,
Taka temperatura Twoje ciasto na pewno rozrusza.
Upieczone i ostudzone wyśmienicie smakuje
A swoją lekkością i puszystością wszystkich zaskakuje.
Gdy przygotowuję tort, najczęściej korzystam z bardzo prostego przepisu na krem śmietanowy.
Wówczas delikatnie podgrzewam 0,5 l śmietany kremówki 36% i łączę ją z pokruszoną białą czekoladą (około 1- 1 ½ tabliczki). Całość schładzam najlepiej przez całą noc w lodówce. Następnego dnia ubijam, po czym dodaję na koniec miksowania serek mascarpone. Do kremu dodaję nieco musu z przetartych malin. Można go zagęścić niewielką ilością żelatyny w proszku, jeśli masa za rzadka. Zamiast białej czekolady można także użyć deserowej, wówczas otrzymamy krem czekoladowy.
Taki tort może przygotować każdy - nawet osoba, która z ciastami radzi sobie średnio. Polecam eksperymentować ze smakami kremu, ale również biszkoptu (wówczas odrobina gorzkiego kakao zamieni nam tort w czekoladowy).
Nie wyobrażamy sobie bez nich Bożego Narodzenia. Tradycja tworzenia i wypiekania pierników w Polsce sięga XVII wieku.
Najpierw w Krakowie, a potem w Toruniu, który do dziś kojarzy nam się z ,,miastem pierników”, czyli słynnych katarzynek. ...
Dla wielu z nas to klasyczny przykład "domowych smaków". Przygotowując ją, często idziemy ,,na skróty”, stosując półprodukty i ulepszacze smaku. W podróży zdarzyło mi się zjeść pomidorową na rosole, zabarwioną koncentratem….brrr. A tak naprawdę przygotowanie jej ze świeżych warzyw jest dziecinnie proste. ...
Każdy z nas ma dylemat, co smacznego zjeść na śniadanie. Proponuję przygotować domowe bułeczki z malinami. Są świetne zarówno do szkoły, jak i do pracy. Łatwo je przechowywać. To zdrowy substytut sklepowej drożdżówki. ...
Serwis pozostawia informacje na urządzeniach końcowych użytkowników (pliki cookies) i korzysta z tych informacji w celu ułatwienia użytkowania serwisu. Jeżeli w ustawieniach przeglądarki dopuściłeś przechowywanie plików cookies, będą one pozostawione na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Przeczytaj więcej o cookies.