Formularz subskrypcji

Wypełnij poniższy formularz.

Bądź eko z Bioeko #32 - postaw na imbir

Monika Rejdak Bądź eko z BIOEKO

Już w starożytności imbir cieszył się dużym uznaniem i  w zielniku stworzonym na użytek cesarza Chin, został włączony do grona 120 roślin o „znaczeniu ministerialnym”, które łagodziły objawy różnych chorób.   Jakie jeszcze sekrety kryje ta cenna roślina i dlaczego warto nią urozmaicić swoje posiłki?

Jest przyprawą kojarzoną głównie z hinduskimi potrawami, ale wbrew pozorom nie pochodzi z Indii. Prócz Azji znany jest na wyspach Oceanu Spokojnego, w Ameryce Południowej i Afryce. Imbir ma intensywny aromat i ostry, słodko-gorzki smak. Doskonale sprawdza się w różnych potrawach w połączeniu z takimi przyprawami, jak: goździki, kardamon, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, cynamon czy liście laurowe. 

ginger-1191945_1920.jpg

Dlaczego warto włączyć imbir do swojej diety?

Można go kupić w formie świeżej, startej i kandyzowanej. Mielony będzie idealnym dodatkiem do sosów czy zup – na przykład jesienno-zimowej zupy z dyni. Jest również doskonałym dodatkiem do ciastek lub deserów (np. pieczonych jabłek). Musimy jednak pamiętać, by nie używać go w dużych ilościach, bo jego smak zdominuje całą potrawę. 

Natomiast surowy korzeń imbiru wzbogaci i zaostrzy smak owoców morza i tłustych mięs (kaczki, gęsi). Sprawi, że potrawy będą bardziej rozgrzewające. Świeży imbir wykazuje działanie moczopędne, a stymulując organizm do oczyszczania dróg oddechowych łagodzi przeziębienia i kaszel. Pomaga również w przypadku zaparć i wzdęć. 

Kłącze imbiru - zarówno świeże jak i suszone - odkaża, zwalcza bakterie chorobotwórcze, pobudza wydzielanie soków trawiennych i żółci, odtruwa wątrobę, poprawia ukrwienie kończyn, skóry, mózgu. Działa przeciwgrzybicznie, przeciwwirusowo i przeciwzapalnie. Pomaga na stany zapalne zatok. Wcierany w skórę działa rozgrzewająco i przeciwbólowo. Najnowsze badania wykazują również, że imbir może mieć działanie antynowotworowe (ma szczególnie dobry wpływ na jelito grube). 

Załączniki

Sprawdź też

Bądź eko z Bioeko #38 - czas letni - jak się przestawić?

Raz w roku każdy z nas musi zmierzyć się ze zmianą czasu z zimowego na letni. Niby to tylko przestawienie zegarów o godzinę – może jednak prowadzić do zakłócenia rytmu snu i odczucia zmęczenia.  Przestawienie czasu w telefonie, czy radiu to kwestia kilku kliknięć - zresztą, wiele urządzeń robi to automatycznie. ...

Czytaj dalej

Bądź eko z Bioeko #37 - pomysły na eko-Wielkanoc

W dzisiejszej odsłonie cyklu "Bądź eko z Bioeko" prezentujemy garść eko-pomysłów, z których warto skorzystać podczas tegorocznych świąt Wielkanocnych. Koszyczek na święconkę - zamiast kupować gotowy produkt, możesz samodzielnie wypleść z go gazety lub przygotować przy użyciu plastikowej butelki, odrobiny kolorowej wełny lub muliny.  Pisanki - możesz nadać im śliczne kolory korzystając...

Czytaj dalej

Bądź eko z Bioeko #36 - jak wybrać dobry chleb?

Na co zwrócić uwagę przy wyborze chleba? Co powinno znaleźć się w składzie, a czego unikać? Poniżej przedstawiamy 8 wskazówek, które pomogą Wam ułatwić to zadanie. Etykieta W tym przypadku warto kierować się zasadą "im krótszy skład tym zdrowszy produkt". ...

Czytaj dalej

ginger-1191945_1920.jpg

Pobierz

Informacje o plikach cookie

Serwis pozostawia informacje na urządzeniach końcowych użytkowników (pliki cookies) i korzysta z tych informacji w celu ułatwienia użytkowania serwisu. Jeżeli w ustawieniach przeglądarki dopuściłeś przechowywanie plików cookies, będą one pozostawione na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Przeczytaj więcej o cookies.