Formularz subskrypcji

Wypełnij poniższy formularz.

Bądź eko z Bioeko #25 - jak nie marnować jedzenia?

Bądź eko z BIOEKO

Wielkimi krokami zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, czyli okres wspaniałych wigilijnych potraw, ciast oraz różnego rodzaju przysmaków. Niestety, przełom końca roku to również czas kiedy na całym świecie marnowane są największe ilości jedzenia. Poznaj kilka prostych wskazówek, które pomogą Ci spędzić te święta w klimacie „eko”.

Zwodnicze promocje

Pewnie już zauważyłeś, że bywają na nich często produkty spożywcze, z krótką datą ważności. Oceń – ile jesteś w stanie zjeść w danym przedziale czasowym – i kup tyle, ile potrzebujesz.

Kreatywny misz masz

Co jakiś czas warto spojrzeć do lodówki i zebrać wszystkie „resztki” – będzie to okazja do ćwiczenia kreatywności i wymyślenia dania, które można zrobić z tego co jest, a nie z tego co można kupić. 

To się szybko zepsuje

Warzywa i owoce mają krótki termin ważności. Nawet jeśli - ze wzgledu na atrakcyjną cenę - zdecydujesz się kupić więcej, to finalnie i tak na tym stracisz - bo połowa z zakupionych przez Ciebie produktów się zepsuje. Ucz się oceniać możliwości konsumpcyjne swoje i swojej rodziny. Lepiej kupić mniej i zjeść – niż więcej, by wyrzucić. 

Rozsądek ponad wszystko

Warto przygotować więcej porcji jeśli np. mamy pewność, że ten sam posiłek będziemy również jedli kolejnego dnia lub daną potrawę możemy zamrozić. W innym przypadku – gotujmy takie ilości, które odpowiadają naszym potrzebom.  

Podziel się z innymi

Jeśli już zdarzyło się, że przesadziłeś z ilością – popytaj znajomych, może ktoś z nich chętnie przygarnie np. trochę warzyw. Możesz również zaprosić kogoś na kolację. Jedzenie się nie zmarnuje, a będzie też okazja spotkać się i porozmawiać.  

Przemyślane zakupy

Najlepiej przed wyruszeniem do sklepu, zrób listę potrzebnych produktów. W innym przypadku zapewne wrócisz z kilkoma rzeczami, które okażą się zupełnie do niczego nie pasować w kontekście Twoich planów kulinarnych. 

Ostrożnie z chlebem

To akurat produkt, który marnuje nam się regularnie. Kupuj go w minimalnych ilościach – np. tylko pół małego chleba i to takiego, gdzie już z praktyki wiesz, że zaraz się nie zepsuje. Wyjściem jest też zastąpienie standardowego chleba np. waflami ryżowymi. 

Sprawdź też

Bądź eko z Bioeko #29 - jak prawidłowo dokarmiać ptaki?

Dokarmiając ptaki zimą, należy przestrzegać kilku zasad.  Zapraszamy do zapoznania się  z kolejną odsłoną cyklu „Bądź eko z Bioeko”. Ptaki należy dokarmiać tylko podczas mrozów czy pojawienia się śniegu, regularnie i aż do nastania odwilży. ...

Czytaj dalej

Bądź eko z Bioeko #28 - 10 proekologicznych postanowień noworocznych

Wejdź w nowy rok z dobrymi nawykami. Poznaj 10 proekologicznych propozycji na postanowienia noworoczne! 1. Ogranicz zakupy spożywcze - nie marnuj jedzenia Wybierając się na zakupy produktów spożywczych, staraj się kupować tylko tyle, ile potrzebujesz. ...

Czytaj dalej

Bądź eko z Bioeko #27 - przepis na eko-święta

W okresie Świąt Bożego Narodzenia, warto mieć na uwadze eksploatowane przez nas środowisko. Stosując proste rozwiązania możemy zaoszczędzić surowce, energię oraz ograniczyć ilość wytwarzanych w tym czasie odpadów. ...

Czytaj dalej

Informacje o plikach cookie

Serwis pozostawia informacje na urządzeniach końcowych użytkowników (pliki cookies) i korzysta z tych informacji w celu ułatwienia użytkowania serwisu. Jeżeli w ustawieniach przeglądarki dopuściłeś przechowywanie plików cookies, będą one pozostawione na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Przeczytaj więcej o cookies.