Aby nasz organizm miał siłę walczyć z drobnoustrojami musi być regularnie odżywiany. Dlatego ważne jest, aby dostarczać mu sycących i pełnowartościowych posiłków przez cały dzień. Kluczowe dla naszego systemu obronnego są witamina C i beta-karoten, które znajdziemy w porzeczkach, cytrusach, natce pietruszki, suszonych morelach oraz sokach owocowych.
Źródłem witaminy A, która chroni błony śluzowe układu oddechowego przed przenikaniem bakterii i wirusów są zaś zielone, żółte i pomarańczowe warzywa, oraz żółtka jaj i mleko. W produkty mleczne warto zaopatrzyć się również ze względu na ich pozytywny wpływ na pracę flory bakteryjnej.
Niedobory witaminy D możemy uzupełnić, włączając do swojej diety znaczne ilości ryb i owoców morza. Produkty te obfitują także w bardzo istotne dla odporności nienasycone tłuszcze omega 3 i 6 oraz żelazo i selen.
Nieodłączną częścią jesiennej diety powinien być również czosnek, który jest doskonałym środkiem leczniczym. W budowaniu odporności pomogą nam też warzywa i owoce, a także miód, który może stanowić prozdrowotną alternatywę dla cukru.
Chociaż temperatura za oknem nie zachęca, aktywność fizyczna ma istotny wpływ na nasze zdrowie w okresie jesiennym. Wysiłek – zwłaszcza na świeżym powietrzu - nie tylko poprawia wydolność oddechową i krążenie, ale również wzmacnia odporność. Możliwości jest wiele – ważne jednak, aby zadbać o systematyczność i wybrać taki rodzaj aktywności, która będzie sprawiała nam przyjemność.
Właściwości lecznicze jakie kryją w sobie odpowiednia ilość snu i unikanie stresu są nie do przecenienia. Pamiętajmy, że przemęczony organizm jest dużo bardziej podatny na jesienną infekcję. Nasz układ odpornościowy jest ponadto ściśle powiązany z systemem nerwowym. Aby nie zaburzać tej wewnętrznej współpracy, warto w wolnej chwili poświęcić czas na relaks i wyciszenie. Nasz organizm z pewnością będzie nam wdzięczny!