Formularz subskrypcji

Wypełnij poniższy formularz.

Bądź eko z Bioeko #17 - sekrety jarmużu

Bądź eko z BIOEKO

Jarmuż – zdecydowanie jedna z najzdrowszych i najbardziej pożywnych roślin, którą zdecydowanie warto włączyć do codziennej diety. To istna bomba witaminowa i źródło potrzebnych dla zdrowia minerałów. Dlaczego jeszcze warto go jeść?

kale-2317181_1920.jpg

  • Zawiera mnóstwo żelaza, potasu, magnezu, witamin z grupy B a także wapń, które wpływają dobroczynnie na cały organizm, dodają energii, wzmacniają i przeciwdziałają wielu chorobom.
  • Jest źródłem przeciwutleniaczy, które chronią organizm przed działaniem wolnych rodników oraz opóźniają procesy starzenia się.
  • Zawiera ponadto witaminę A wpływającą na odporność organizmu oraz wygląd naszej skóry, włosów i paznokci. Ponadto pozytywnie wpływa na jakość widzenia, przeciwdziałać jednocześnie chorobom oczu.
  • Jest niskokaloryczny i bogaty w błonnik, który pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu. Dodatkowo pobudza perystaltykę jelit. Wchłania wodę, dzięki czemu zmniejsza poczucie głodu.
  • Ma mnóstwo witaminy C, która zwiększa naszą odporność i opóźnia procesy starzenia się organizmu.
  • Zapewnia organizmowi witaminę K, która wspomaga prawidłowe krzepnięcie krwi oraz chroni kości przed złamaniami. Witamina K to substancja rozpuszczalna w tłuszczach – dlatego jedząc jarmuż, warto urozmaicić go np. kilkoma kroplami oliwy z oliwek.

Załączniki

Sprawdź też

Bądź eko z Bioeko #21 - co skrywają etykiety?

Gazowany napój orzeźwiający? 38 łyżeczek cukru oraz sztuczne barwniki. Sok winogronowy? 11 łyżeczek cukru oraz sztuczne aromaty. Zobacz na co warto zwracać uwagę czytając  etykiety na produktach spożywczych. ...

Czytaj dalej

Bądź eko z Bioeko #20 - sekrety czarnuszki

To kolejny naturalny sprzymierzeniec w walce o nasze zdrowie, odporność, dobre samopoczucie i urodę. Ziarenka czarnuszki – ostre w smaku, przypominające nieco pieprz, znane i cenione są od starożytnych wieków. ...

Czytaj dalej

Bądź eko z Bioeko #19 - co oznaczają symbole na kosmetykach? (cz. 2)

W dzisiejszej odsłonie cyklu „Bądź eko z Bioeko” kontynuujemy tematykę oznaczeń na kosmetykach. Które z nich powinny znaleźć się na opakowaniu produktu, a których należy unikać?   Oznaczenie rodzaju materiału, z którego wykonano opakowanie. ...

Czytaj dalej

kale-2317181_1920.jpg

Pobierz

Informacje o plikach cookie

Serwis pozostawia informacje na urządzeniach końcowych użytkowników (pliki cookies) i korzysta z tych informacji w celu ułatwienia użytkowania serwisu. Jeżeli w ustawieniach przeglądarki dopuściłeś przechowywanie plików cookies, będą one pozostawione na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Przeczytaj więcej o cookies.