Formularz subskrypcji

Wypełnij poniższy formularz.

Bądź eko z Bioeko #16 - jakie warzywa mrozić na zimę?

Bądź eko z BIOEKO

Wraz z nadejściem jesienno-zimowej pory, zapasy zgromadzone w zamrażarce okazują się prawdziwym skarbem. Przywodzą na myśl ciepłe, wiosenne dni, urozmaicając przy tym nasze potrawy swoim wyjątkowym aromatem.

Jakie warzywa zamrozić i jak je później wykorzystać?

  • Mrożona natka pietruszki – korzeń pietruszki – do zup, sosów itp. Natkę wystarczy umyć, odsączyć, posiekać na drobno i umieścić w plastykowych pojemniczkach. Łatwiej ją później wyciągać niż z woreczka. Można również wykorzystać pojemniczki/woreczki do robienia kostek lodu – i przygotować sobie takie pietruszkowe kostki. Korzeń pietruszki – wcześniej obrany ze skórki, warto pokroić w kostkę lub słupki i również zamrozić w odpowiedniej wielkości pojemniku. 
  • Mrożony koper– można potraktować go, jako podstawowy składnik sosu, dodać do zupy. Pięknie pachnie i smakuje jeszcze lepiej. Należy z nim postąpić podobnie, jak z natką pietruszki.

frozen-food-1082209_1920.jpg

  • Mrożona natka selera – korzeń selera. Seler ma dość intensywny smak – zwykle dodaję go do zupy w ilości minimalnej. Natkę zamrażam w formie siekanej, korzeń w większych słupkach.
  • Mrożony por – zupa z dodatkiem pora zyskuje na smaku. Por myję, odcinam korzonki i większą część "liści". Resztę kroję w talarki – i  w takiej formie zamrażam. 
  • Mrożona fasolka szparagowa – nie tylko do zupy się przyda, ale również, jeśli zamrozicie większą ilość – można ją później ugotować i przygotować z bułką i masłem;) Myję fasolkę – byle nie była stara, bo wtedy pojawiają się "nikti" (łyko)  i trudno ją jeść – odcinam końcówki. Kroję na większe fragmenty. Odsączam, czekam aż wyschnie, pakuję do woreczków, a następnie wkładam do zamrażarki.
  • Mrożony brokuł i kalafior– z nimi postępuję podobnie jak z fasolką – tyle, że zamrażam w postaci różyczek. Wykorzystuję głównie do zup.
  • Mrożona marchew – umyta, oczyszczona, pokrojona w kostkę – nie może zabraknąć jej w zupie. 

Zamrażanie warzyw – kilka rad

W czym zamrażać? Do mrożenia wybierajmy specjalne woreczki i pojemniki. Jeśli woreczki nie są wystarczająco mocne – grozi nam przypadkowe rozsypanie zawartości po całej zamrażarce. Podobnie - jeśli pojemnik pęknie w niskiej temperaturze. Używając produktów dedykowanych do mrożenia, unikniemy w ten sposób także innego problemu – dana mrożonka nie przesiąknie zapachem innych produktów z zamrażarki. Pamiętajmy też, aby dokładnie usuwać powietrze z woreczków przed ich zamknięciem/zawiązaniem.

Proste wyszukiwanie mrożonek. Opisujmy woreczki i pojemniczki z mrożonkami – co w nich jest i od kiedy. Dzięki temu nie będziemy musieli opróżniać połowy zamrażarki w poszukiwaniu interesujących nas w danej chwili mrożonek.

Mrożonki w zestawie. Jeśli mamy swoje ulubione zestawy ziół, warzyw – warto przygotować pakiety. Wystarczy połączyć ulubione składniki w zestawy "na zupę" i  w takiej formie zamrozić w woreczkach. Warzywa pokrójmy w kostkę, słupki, albo np. zetrzyjmy na tarce o dużych oczkach. Dzięki temu będziemy mieli produkt analogiczny do tego, który możemy kupić w sklepie, z tym, że w tańszej i zdrowszej wersji.

Blanszowanie warzyw przed zamrożeniem. Część osób praktykujących zamrażanie warzyw przed zamrożeniem poleca je blanszować, czyli zanurzyć we wrzątku (na ok. 2-3 minuty), a następnie w zimnej wodzie, aby je ochłodzić (ok. 5 minut). Zabieg ten ma pomóc zachować na dłużej naturalny smak i konsystencję warzyw. 

Mrożenie warzyw charakteryzujących się dużą zawartością wody – nie każdemu smakują. Bywa, że po rozmrożeniu warzywa takie przypominają nieco papkę np. ogórki krojone w plastry. Możemy jednak spróbować i sprawdzić, czy taka forma nam odpowiada.

Załączniki

Sprawdź też

Bądź eko z Bioeko #21 - co skrywają etykiety?

Gazowany napój orzeźwiający? 38 łyżeczek cukru oraz sztuczne barwniki. Sok winogronowy? 11 łyżeczek cukru oraz sztuczne aromaty. Zobacz na co warto zwracać uwagę czytając  etykiety na produktach spożywczych. ...

Czytaj dalej

Bądź eko z Bioeko #20 - sekrety czarnuszki

To kolejny naturalny sprzymierzeniec w walce o nasze zdrowie, odporność, dobre samopoczucie i urodę. Ziarenka czarnuszki – ostre w smaku, przypominające nieco pieprz, znane i cenione są od starożytnych wieków. ...

Czytaj dalej

Bądź eko z Bioeko #19 - co oznaczają symbole na kosmetykach? (cz. 2)

W dzisiejszej odsłonie cyklu „Bądź eko z Bioeko” kontynuujemy tematykę oznaczeń na kosmetykach. Które z nich powinny znaleźć się na opakowaniu produktu, a których należy unikać?   Oznaczenie rodzaju materiału, z którego wykonano opakowanie. ...

Czytaj dalej

frozen-food-1082209_1920.jpg

Pobierz

Informacje o plikach cookie

Serwis pozostawia informacje na urządzeniach końcowych użytkowników (pliki cookies) i korzysta z tych informacji w celu ułatwienia użytkowania serwisu. Jeżeli w ustawieniach przeglądarki dopuściłeś przechowywanie plików cookies, będą one pozostawione na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Przeczytaj więcej o cookies.