Formularz subskrypcji

Wypełnij poniższy formularz.

Bądź eko z Bioeko #15 - dlaczego warto jeść brzoskwinie?

Bądź eko z BIOEKO

Pochodzą z Chin, gdzie już 4 tys. lat temu stanowiły element diety. Przyciągają wzrok kolorem wschodzącego słońca, kuszą słodkim, orzeźwiającym smakiem, nęcą aromatycznym zapachem. Ten typowo wakacyjny owoc, uprawiany w krajach o chłodnym klimacie, ma ponad dwa tysiące odmian.

Dlaczego warto jeść brzoskwinie?

peach-3314679_1920.jpg

  • są dobre dla ogólnego stanu zdrowia – stanowią źródło składników odżywczych, takich jak: witaminy A, C, E, K, niacyna, potas, magnez, mangan, miedź, błonnik pokarmowy;
  • są dobre dla skóry – poprawiają cerę i nadają jej ładny odcień. Dzięki zawartości białka sprzyjają naprawie tkanek, a obecna w nich witamina C zwiększa produkcję kolagenu;
  • dzięki zawartości karotenoidów oraz innych związków fitochemicznych chronią oczy i wykazują działanie przeciwnowotworowe;
  • są bogatym źródłem błonnika pokarmowego, który zapewnia prawidłową pracę jelit, chroni przed zaparciami, zapewnia uczucie sytości;
  • są korzystne w zaburzeniach pracy przewodu pokarmowego – pobudzają soki trawienne i stymulują pracę jelit;
  • stanowią doskonałe źródło boru – pierwiastka zwiększającego stężenie estrogenów, których niedobór powoduje rozwój osteoporozy;
  • pomagają organizmowi w procesie oczyszczania z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii, wspomagają pracę nerek;
  • dzięki zawartości niacyny oraz innych witamin z grupy B wykazują właściwości wyciszające, relaksujące, łagodzące (niacyna jest bowiem niezbędna do produkcji serotoniny – hormonu szczęścia);
  • z uwagi na wysoką zawartość potasu pomagają utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi, zapobiegać kamicy nerkowej i utracie masy kostnej;
  • są bogate w witaminę C, która wzmacnia układ odpornościowy i działając jako przeciwutleniacz, hamuje aktywność wolnych rodników, które przyśpieszają starzenie.

Brzoskwinie – dobre dla wszystkich! 

Brzoskwinie zjadane nawet w dużych ilościach nie powodują zaburzeń pokarmowych i dlatego są szczególnie cenne dla dzieci, ludzi starszych oraz chorych i rekonwalescentów. Ze względu na niski indeks glikemiczny polecane są diabetykom i osobom odchudzającym się. Można je jeść na surowo, dodać do płatków śniadaniowych lub do sałatek dla podkreślenia smaku. Przygotowuje się z nich też wyśmienite desery, orzeźwiające koktajle i herbaty mrożone, a także smakowite przetwory: dżemy, konfitury, kompoty, soki, likiery, galaretki.

Załączniki

Sprawdź też

Bądź eko z Bioeko #21 - co skrywają etykiety?

Gazowany napój orzeźwiający? 38 łyżeczek cukru oraz sztuczne barwniki. Sok winogronowy? 11 łyżeczek cukru oraz sztuczne aromaty. Zobacz na co warto zwracać uwagę czytając  etykiety na produktach spożywczych. ...

Czytaj dalej

Bądź eko z Bioeko #20 - sekrety czarnuszki

To kolejny naturalny sprzymierzeniec w walce o nasze zdrowie, odporność, dobre samopoczucie i urodę. Ziarenka czarnuszki – ostre w smaku, przypominające nieco pieprz, znane i cenione są od starożytnych wieków. ...

Czytaj dalej

Bądź eko z Bioeko #19 - co oznaczają symbole na kosmetykach? (cz. 2)

W dzisiejszej odsłonie cyklu „Bądź eko z Bioeko” kontynuujemy tematykę oznaczeń na kosmetykach. Które z nich powinny znaleźć się na opakowaniu produktu, a których należy unikać?   Oznaczenie rodzaju materiału, z którego wykonano opakowanie. ...

Czytaj dalej

peach-3314679_1920.jpg

Pobierz

Informacje o plikach cookie

Serwis pozostawia informacje na urządzeniach końcowych użytkowników (pliki cookies) i korzysta z tych informacji w celu ułatwienia użytkowania serwisu. Jeżeli w ustawieniach przeglądarki dopuściłeś przechowywanie plików cookies, będą one pozostawione na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Przeczytaj więcej o cookies.