Formularz subskrypcji

Wypełnij poniższy formularz.

Bądź eko z Bioeko #14 - jak wzmocnić odporność na jesień?

Bądź eko z BIOEKO

Aby przetrwać zbliżający się okres jesienno-zimowy bez chorowania, należy już teraz pomyśleć o wzmocnieniu organizmu. Sposoby na odporność są różne, im więcej z nich wdrożymy do codziennego życia na stałe, tym mniej będziemy chorować. Odpowiednia dieta, trochę ruchu i ciepły strój to klucz do sukcesu!

Co robić by nie chorować? Jedz śniadanie!

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Niestety, to często lekceważona przez nas prawda. W porannym pośpiechu, łatwo zapomnieć o zjedzeniu czegoś pożywnego. A to błąd! Aby organizm miał siłę na walkę z drobnoustrojami musi być porządnie i regularnie odżywiany. Dlatego ważne jest, aby do godziny od pobudki zjeść sycące i pełnowartościowe śniadanie, które doda nam i naszemu układowi odpornościowemu energii na kilka godzin. 

Jedzenie na odporność – warzywa i miód

Świeże warzywa zawierają antyoksydanty oraz witaminy A, C i E. Dzięki temu wspierają pracę układu odpornościowego i pomagają zwalczyć infekcje.

infused-water-1830091_1920.jpgCzosnek i cebula: nie od dziś wiadomo, że są najlepszym domowych sposobem na przeziębienia. Pomagają je zwalczyć, ale także im zapobiegać. Działają antybakteryjnie i mobilizują układ odpornościowy do pracy. Można jeść je na kanapkach, w postaci past czy jako dodatek do sałatek i dań.

Natka pietruszki i kiełki: oprócz bogactwa witamin i mikroelementów, rośliny wytwarzają enzymy i chlorofil, które regenerują układ odpornościowy. Świetnie smakują na kanapkach, w sałatkach, zupach czy jako dodatek do dań głównych.

Warzywa bogate w witaminę A, C i E: marchew,  szpinak,  papryka,  bataty,  jarmuż,  brukselka,  kalafior, kapusta. Dobrym sposobem na zjadanie dużej ilości warzyw jest pokrojenie ich w paseczki i przegryzanie pomiędzy posiłkami. Są zdecydowanie lepszą przekąską niż ciastka i batoniki.

Dwie łyżki miodu każdego dnia dostarczają organizmowi witaminy i mikroelementy, wzmacniające układ odpornościowy. Ponadto, miód ma działanie rozgrzewające i regenerujące. Warto dodawać go do herbaty lub przygotować na jego bazie wodę smakową z imbirem i cytryną. Pamiętajmy - miód w za wysokiej temperaturze traci swoje właściwości.

Jak wzmocnić organizm – unikaj używek

Zarówno papierosy, jak i alkohol niszczą przyswajane przez nas witaminy i mikroelementy, a także komórki odpornościowe znajdujące się we krwi. Utrudniają w ten sposób walkę organizmu z drobnoustrojami i infekcjami. Warto zrezygnować zupełnie z niezdrowych używek lub znacznie ograniczyć ich ilość. Pamiętajmy, że dym papierosowy szkodzi nie tylko podczas palenia, ale także przebywania w zadymionych pomieszczeniach!

Na odporność pij tran

Tran jest bogaty w witaminy i mikroelementy wzmacniające organizm. Warto go pić, zwłaszcza jeśli nasza dieta nie jest zróżnicowana i nie często sięgamy po ryby czy warzywa. Pamiętajmy jednak o zachowaniu odpowiedniej ilości spożytego tranu i stosowaniu się do zaleceń zawartych w ulotce. Przedawkowanie tranu może prowadzić do zaburzeń w działaniu innych przyjmowanych preparatów.

Jak wzmocnić osłabiony organizm – jedz kiszonki

Kiszona kapusta, ogórki, buraki czy kwas chlebowy są bogate w bakterie probiotyczne, które przywracają równowagę flory bakteryjnej jelit. Ich regularne spożywanie jest bardzo ważne dla naszej odporności, ponieważ w jelitach znajduje się najwięcej limfocytów, chroniących przed patogenami. Dlatego też wzmacnianie odporności należy zacząć od jelit i od zadbania o ich odpowiedni stan. Ponadto naturalne probiotyki, jakimi są kiszonki, stymulują układ odpornościowy do walki z drobnoustrojami.

tea-1209428_1920.jpgSposób na odporność – pij herbaty owocowe

Herbaty owocowe, na przykład z aronii, dzikiej róży czy czarnej porzeczki,  również są bogate w witaminy A, B,C i E. Zawierają również wapń, magnez i żelazo, dzięki czemu wzmacniają nasz organizm. Dodatkowo, picie herbat w okresie jesienno - zimowym to dobry sposób na szybkie rozgrzanie. Warto zaopatrzyć się zaparzacz do herbaty i zamienić trzecią kawę z rzędu na pyszną herbatę – wyjdzie nam to na zdrowie.

 

Uprawiaj sport

Jak wiadomo ruch to zdrowie. Ważne jest, aby wybrać sport, który lubimy i uprawiać go regularnie. Jeśli jesteśmy zabiegani, wystarczy nawet spacer. Możemy w ten sposób spędzić czas z rodziną na świeżym powietrzu. Dla mniej zapracowanych, dobrym pomysłem jest też pójście na siłownie czy basen, a także gimnastykowanie się w domu. Pamiętajmy, że niezależnie od tego, którą formę aktywności wybierzemy, należy powtarzać ją minimum 3 razy w tygodniu, aby wspomóc działanie układu odpornościowego. Przypominamy też o bidonie z wodą – nawadnianie organizmu to podstawa każdej aktywności fizycznej.

Ubieraj się ciepło

Nie dajmy się zwieść pozorom. Lato powoli się kończy i warto pomyśleć o cieplejszym stroju oraz odpowiednim nakryciu głowy. Jeśli wybieramy się na długi spacer, nie zapominajmy o kubku termicznym z ciepłą herbatą. I pamiętajmy, że przegrzanie tak samo jak wychłodzenie, sprzyja rozwojowi infekcji. Kontrolujmy więc temperaturę w naszych domach, a także odpowiednio nawilżajmy powietrze.

Załączniki

Sprawdź też

Bądź eko z Bioeko #23 - właściwości grzybów

Grzyby nie cieszą się najlepszą reputacją. Choć nie są postrzegane jako niezdrowe, to często słyszy się, że ze względu na ich nikłą wartość odżywczą nie warto włączać ich do codziennej diety. Prawda jest natomiast taka, że naukowcy już nie raz udowodnili, że grzyby zawierają cenne związki, zwiększające odporność organizmu, a nawet sprzyjające walce z rakiem. ...

Czytaj dalej

Bądź eko z Bioeko #22 - dlaczego sen jest ważny?

Nasze ciało potrzebuje snu tak samo jak oddychania, jedzenia oraz picia. Sen ma duże znaczenie dla pamięci oraz efektywnego funkcjonowania mózgu. Jego niedobór upośledza funkcjonowanie układu hormonalnego oraz odpornościowego. ...

Czytaj dalej

Bądź eko z Bioeko #21 - co skrywają etykiety?

Gazowany napój orzeźwiający? 38 łyżeczek cukru oraz sztuczne barwniki. Sok winogronowy? 11 łyżeczek cukru oraz sztuczne aromaty. Zobacz na co warto zwracać uwagę czytając  etykiety na produktach spożywczych. ...

Czytaj dalej

infused-water-1830091_1920.jpg

Pobierz

tea-1209428_1920.jpg

Pobierz

Informacje o plikach cookie

Serwis pozostawia informacje na urządzeniach końcowych użytkowników (pliki cookies) i korzysta z tych informacji w celu ułatwienia użytkowania serwisu. Jeżeli w ustawieniach przeglądarki dopuściłeś przechowywanie plików cookies, będą one pozostawione na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Przeczytaj więcej o cookies.